Najčešće postavljena pitanja

Najčešće postavljena pitanja

/ Opšte informacije/ Najčešće postavljena pitanja

Proizvodnja

Opšta pitanja


Proizvodnja

Šta znači sertifikacija GOTS?

GOTS logo

GOTS (Global Organic Textile Standard) je sveobuhvatan skup pravila za ekološku i društveno odgovornu proizvodnju tekstila. Definiše kriterijume za kvalifikaciju tekstila kao organskog. Počevši od sakupljanja sirovina (organskog pamuka) do ekološki i društveno odgovorne proizvodnje, pa sve do etiketiranja. GOTS omogućava potpunu sljedivost pamuka u svim fazama.

Kada se kaže da su proizvodi napravljeni od organskog pamuka, bez sertifikacije GOTS, to znači da je pamuk na poreklu tkanine organski u smislu organskog uzgoja. To ne garantuje ništa o procesima predenja, tkanja i bojenja. Takođe se ne uzimaju u obzir socijalni i etički aspekti.

Suprotno tome, tkanina sa certifikatom GOTS garantuje da je od organskog pamuka cela proizvodna linija ekološka i odgovorna. Ovo je posebno važno u pogledu prerade i bojenja vlakana posle žetve. Za pamučne tkanine, proizvodi koje prodaje Biodom koriste samo tkanine ili predivo sa certifikatom GOTS.

Biodom = GOTS sertifikovano predivo i tkanina.

Šta je Lateks?

Skupljanje mleka iz drveta helvea.
Skupljanje mleka iz drveta helvea.

Reč Lateks zapravo se koristi za opisivanje dve stvari: lateks (ili helvea mleko) kao tečna supstanca koju proizvodi stablo helvee (uzgaja se uglavnom u jugoistočnoj Aziji) i lateks kao elastični materijal koji je rezultat vulkanizacije lateksnog mleka. Kada se koristi reč Latek, obično se govori o materijalu od kog su napravljeni dušeci, jastuci i mnoge druge stvari. Latek je zaista nezamenljiv u mnogim aplikacijama.

Reč Lateks se takođe često koristi za označavanje supstance sintetizovane polimerizacijom naftnih derivata. Naziva se sintetičkim lateksom za razliku od prirodnog lateksa. Sintetički lateks nema nikakve veze sa prirodnim lateksom, nema ista svojstva i oslobađa opasna hemijska jedinjenja. U proizvodnji dušeka i jastuka, prirodnom lateksu se obično dodaje sintetički lateks da bi se smanjila nabavna cena. Reč Lateks se onda koristi da označi ovu mešavinu različitih procenata sintetičkog i prirodnog lateksa.

Svaki blok od čistog prirodnog lateksa ima otisak proizvođača.
Svaki blok od čistog prirodnog lateksa ima otisak proizvođača.

U Biodomu, mi nudimo samo proizvode napravljene od 100% prirodnog lateksa. To su zdravi proizvodi, 100% prirodni, koji nude najbolji komfor i dugotrajnost.

Biodom = 100% prirodni lateks.

Šta znači sertifikacija GOLS?

GOLS logo

GOLS (Global Organic Latex Standard) je ekvivalentan GOTS-u za lateks. To je referenca koja definiše kriterijume za kvalifikaciju lateksa (materijala) kao organskog. GOLS garantuje potpunu sledljivost lateksa, od skupljanja na drvetu do gotovog proizvoda. Da bi imao certifikat GOLS, lateks mora biti u potpunosti izveden iz prirodnog mleka uzetog sa stabala organske helvee.

Pored toga, GOLS je zainteresovan za sve etape proizvodnje lateksa. Garantuje ekološki prihvatljiv proces, upravljanje otpadom, sigurnost radnika i poštovanje socijalnih standarda. Ovo je garancija etičkog lateksa.

Proizvod sa certifikatom GOLS mora da sadrži najmanje 95% lateksa iz organskog uzgoja. Ostatak se sastoji od nečistoća i mineralnih dodataka neophodnih za dobru vulkanizaciju. GOLS lateks je zdrav, nealergenski, ne sadrži VOC (isparljiva organska jedinjenja) i materijal je izvanrednih elastičnih svojstava.

Biodom = GOLS sertifikovani lateks kada je to moguće.

Zašto ste odabrali vunu?

Vuna je prirodna i obnovljiva. Odličan je materijal za punjenje prirodnih i održivih proizvoda, poput jorgana ili jastuka. Fine vunenea prediva takođe su vrhunski materijal za izradu odeće kao što su džemperi ili čarape.

Vuna je prirodno otporna na vatru dok su sintetička vlakna lako zapaljiva i potrebno ih je tretirati toksičnim usporivačima. Vuna je antialergenska, diše i nudi okruženje koje ne pogoduje razvoju grinja, što je čini idealnom za astmatičare. Ne stvara ni statičke naboje.

Ekološki oprana i prerađena, vuna je prirodni, biorazgradivi proizvod koji je ekološki prihvatljiv. Njena proizvodnja troši manje energije od proizvodnje sintetičkih vlakana.

Biodom = prirodna vuna kad god je moguće.

Odakle nabavljate vunu?

Proizvodi marke Revolana i Ott Sistema proizvedeni su od vune sa juga Srbije. Ovce se uzgajaju u malim stadima. Odabiramo vunu visokog kvaliteta koja se ekitabilno plaća uzgajivaču i time podržavamo lokalnu proizvodnju. Šišanje ovaca se radi odgovorno prema životinji. Sva transformacija vune vrši se lokalno u Srbiji od strane kooperanata koje lično poznajemo.

Proizvodi marke Tigil izrađeni su od finog vunenog prediva proizvedenog u Italiji ili Bugarskoj od vune koja dolazi od glavnih proizvođača merino vune (Nova Zeland, Južna Afrika, …). Ostali proizvodi mogu biti napravljeni od vune različitog porekla, koje su uvek navedene na stranici proizvoda.

Biodom = domaća vuna kada je moguće.

Koje je poreklo materijala koje koristite?

Proizvodi koji se nude na Biodomu napravljeni su od organskih pamučnih tkanina i prediva iz Turske, Pakistana i Indije. Lanena tkanina dolazi iz Belorusije. Poreklo tkanine se uvek navodi u opisu proizvoda.

Organsko seme lana dolazi iz istočne Evrope ili Rusije. Poreklo može da varira u zavisnosti od kupovine.

Gde su proizvedeni proizvodi iz kataloga?

Biodom nudi proizvode koje proizvodi Ecovolve kao i drugi proizvođači. Ecovolve je srpska kompanija čija se celokupna proizvodnja nalazi u Srbiji. Biodom takođe sarađuje sa drugim srpskim proizvođačima. Tako se veliki broj proizvoda u Biodom katalogu pravi u Srbiji i većina se izvozi u zapadnu Evropu. Poreklo proizvoda je uvek jasno navedeno na stranici proizvoda.

Biodom = proizvedeno u Srbiji kad god je moguće.

Opšta pitanja

Šta znači fer cena?

Krenuli smo od ideje da ponudimo kvalitetne proizvode, sa cenom u skladu sa troškovima proizvodnje i razumnim maržama. Čitav naš projekat zasnovan je na ovom jednostavnom principu da je cena koju plaćate direktno povezana sa vrednošću koju dobijate. Nudimo Ecovolve proizvode direktno iz proizvodnje. Za ostale proizvođače mi im plaćamo fer cenu i ograničavamo našu maržu.

Fer cena je, dakle, cena koja odgovara kvalitetu proizvoda sa maržom koja omogućava njegovom proizvođaču da pošteno živi od svog rada. Ovom cenovnom politikom možemo ponuditi proizvode visokog kvaliteta po cenama sličnim proizvodima bez sertifikata i mnogo nižeg kvaliteta.

Biodom = fer cena.