Opšti uslovi prodaje

Opšti uslovi prodaje

/ Opšte informacije/ Opšti uslovi prodaje

Datum zadnjeg ažuriranja 01/02/2024

Identifikacija prodavca

Biodom je brend registrovan od strane kompanije Ecovolve d.o.o. (u daljem tekstu “Kompanija”), sa sedištem u ulici Petkov Kladenac 4a-5, 11126 Beograd, Matični broj 21083151, PIB 108863740, izdavačem sajta biodom.rs (u daljem tekstu “Veb Prodavnica“).

Opšti uslovi korišćenja Veb Prodavnice

Svaka narudžbina proizvoda od strane korisnika (u daljem tekstu „Kupac“), koji su ponuđeni na Veb Prodavnici, zahteva prethodnu konsultaciju Opštih uslova prodaje (u daljem tekstu „Uslovi“). Kompanija zadržava pravo da prilagodi ili izmeni ove Uslove. Verzija Uslova, koja se primenjuje na bilo koju transakciju, je ona koja se pojavljuje na Veb Prodavnici u trenutku narudžbine.

Opšte odredbe

Kompanija zadržava pravo da u skladu sa svojom poslovnom politikom ili izmenama pozitivnopravnih propisa vrši izmene ovih Uslova, o čemu na uobičajan način obaveštava Kupce, kao i pravo da menja ponudu proizvoda dostupnih preko Veb Prodavnice. Na kupovinu putem Veb Prodavnice primenjivaće se u potpunosti odredbe važećeg Zakona o elektronskoj trgovini, Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o zaštiti podataka i ostalih zakona koji regulišu materiju koja je predmet ovih Uslova. Kompanija može promeniti sadržaj ove Veb Prodavnice ili proizvode i cene navedene na Veb Prodavnici u bilo koje vreme i bez prethodnog upozorenja.

Ovi Uslovi stupaju na snagu danom objavljivanja na Veb Prodavnici.

Važenje ponude

Ponude Veb Prodavnice su namenjene Kupcima sa adresom u Srbiji i u zemljama u regionu koje mogu biti izabrane prilikom popunjavanja adrese isporuke. Proizvodi koji se nude na Veb Prodavnici dostupni su dok postoje zalihe. Kompanija se obavezuje da će obavestiti Kupca putem imejla koji je poslao narudžbinu za nedostupan proizvod i pristupiti povraćaju eventualne uplate.

Prezentacija proizvoda

Proizvodi koji se nude na prodaju su oni koji su opisani na Veb Prodavnici. Kompanija vodi računa o prezentaciji i opisu svojih proizvoda kako bi Kupcu najbolje ponudili informacije. Može se desiti da proizvodi na fotografijama blago odstupaju po boji od stvarnog izgleda proizvoda.

Cene

Za Srbiju

Cene proizvoda su izražene u lokalnoj valuti Republike Srbije u dinarima (RSD) i iskazane su sa pripadajućim PDV-om.

Za zemlje u regionu

Od momenta kada Kupac Veb Prodavnice unese stranu adresu, sve cene na Veb prodavnici će biti prikazane bez srpskog PDV-a. Roba koja se izvozi van Republike Srbije ne plodleže obavezi srpskog PDV-a. Po prijemu naručene robe sa Veb Prodavnice, Kupac će platiti PDV u svojoj odredišnoj zemlji.

Ne bi trebalo biti drugih poreza koji se primjenjuju pored lokalnog PDV-a. Srbija ima preferencijalni carinski dogovor sa svim zemljama u koje Kompanija izvozi. Kompanija dostavlja carinskim organima u Srbiji komercijalnu fakturu sa dokumentacijom u kojoj se jasno navodi da su proizvodi preferencijalnog porekla i time su oslobođeni od carinskih dažbina.

Pošto Kompanija ne može imati kontrolu nad interpretacijom prateće dokumentacije od strane carinskih služenika u odredišnoj zemlji, Kompanija ne može biti odgovorna za bilo kakve troškove koji mogu nastati u odredišnoj zemlji.

Plaćanje

Plaćanje narudžbine može se izvršiti na 3 načina: platnom karticom, bankarskim transferom ili pouzećem.

Platna kartica

Za sigurnost plaćanja putem platne kartice Veb Prodavnica koristi rešenje NestPay od Banca Intese. Ako banka Kupca to podržava, Veb Prodavnica proverava plaćanja putem dva sigurna 3DSecure mrežna sigurnosna sistema plaćanja „Mastercard Secure Code“ za Mastercard i „Visa Secure“ za Visa.

Za informativni prikaz cena u drugim valutama koristi se srednji kurs Narodne Banke Srbije. Ukoliko plaćanje karticom Kupac vrši iz inostranstva, iznos za koji će biti zadužena platna kartica Kupca biće izražen u lokalnoj valuti zemlje iz koje plaća, kroz konverziju u istu po kursu koji koriste kartičarske organizacije, a koji Kompaniji u trenutku transakcije ne može biti poznat. Kao rezultat ove konverzije postoji mogućnost razlike od originalne cene navedene na Veb Prodavnici. Takođe, banka Kupca, zavisno od ugovora koji ima, može eventualno naplatiti dodatne troškove vezane za plaćanje prema inostranstvu.

Bankovni prenos

Plaćanje bankovnim prenosom je brzo i sigurno. Ukoliko Kupac izabere ovaj način plaćanja prilikom podnošenja narudžbine na Veb Prodavnici biće mu prikazana uputstva za završetak prenosa. Za bržu obradu Kupac treba da navede broj svoje narudžbine u tekstu prenosa. Narudžbina preko Veb Prodavnice će biti poslata po prijemu prenosa na račun Kompanije (1 do 2 dana). Plaćanje Kupac može izvršiti i standardnom uplatnicom u bilo kojoj pošti ili banci.

Ukoliko Kupac plaćanje putem bankovnog prenosa vrši iz inostranstva, na naznačeni iznos narudžbine banka Kupca će naplatiti troškove konverzije i troškove prenosa vezane za plaćanje prema inostranstvu.

Plaćanje pouzećem

Kod plaćanja pouzećem narudžbinu sa Veb Prodavnice Kupac plaća prilikom isporuke. Ovaj način plaćanja je moguć samo na teritoriji Republike Srbije. Isporuku vrši kurirska služba i plaćanje je u gotovini kuriru prilikom isporuke naručene robe.

Sve detalje o načinima plaćanja Kupac može pročitati na stranici Bezbedna kupovina.

Isporuka i načini isporuke

Način isporuke

Poručeni proizvodi sa Veb prodavnice će biti isporučeni Kupcu putem kurirske službe na adresu naznačenu u formularu narudžbine sa Veb Prodavnice. Ukoliko Kupac živi u malom mestu gde kurir ne dolazi svaki dan, Kupac će biti zamoljen da paket preuzme u najbližoj pošti.

Za proizvode koji su velikog formata i teški, kao što su kreveti, dušeci, ergonomične podloge i sl. isporuka na teritoriji grada Beograda se vrši transportnom službom Kompanije. Za ostale gradove, isporuka može biti ili transportnom službom Kompanije ili specijalizovanom transportnom službom.

Vreme isporuke

Dostava se vrši u roku od najviše 8 radnih dana od prijema narudžbine na Veb Prodavnici. Očekivani datum isporuke Kupcu naveden je u poruci o potvrdi narudžbine. Naručeni proizvodi se uglavnom otpremaju u 24/48h, a isporuka putem kurirske službe sledi 24/48h. U slučaju kašnjenja u isporuci, Kupac će biti obavešten putem imejla i biće mu predložen novi datum.

Za proizvode kao što su kreveti, dušeci i ergonomične podloge vreme isporuke će biti naznačeno prilikom kupovine na Veb Prodavnici.

Troškovi dostave

Troškovi dostave naričene robe preko Veb prodavnice su besplatni u Srbiji za bilo koju narudžbu koja je u iznosu većem od ili jednakom 5000 RSD. U slučaju da je iznos narudžbine na Veb Prodavnici manji od 5000 RSD sa uključenim PDV-om, troškovi dostave sa Veb Prodavnice su 360 RSD sa PDV-om.

Za proizvode kao što su kreveti, dušeci, ergonomične podloge i sl. isporuka se vrši transportnom službom Kompanije i na teritoriji grada Beograda je besplatna. Za ostale gradove, isporuka može biti ili službom Kompanije ili specijalizovanom transportnom službom i cena se određuje u zavisnosti od grada gde se isporučuje.

Praćenje narudžbine

Broj za praćenje narudžbine Kupac će dobiti putem imejla. Kupac može kontaktirati Komapniju u vezi bilo kakvih pitanja vezanih za isporuku.

Detaljnije informacije o isporuci Kupac može pročitati na stranici Isporuka i povraćaj.

Odustanak od kupovine i politika reklamacija

Kupac/potrošač po Zakonu o zaštiti potrošača ima rok od 14 dana od preuzimanja naručene robe sa Veb Prodavnice da se predomisli i odustane od kupovine. Kupac/potrošač primljenu robu, koja je nekorišćena, u originalnoj ambalaži i uz račun, može da vrati Kompaniji i nije u obavezi da navodi razlog vraćanja. Naravno, ukoliko Kupac to želi može navesti razlog vraćanja robe. Ako Kupac/potrošač u navedenom roku ne želi da zadrži primljenu robu, može da izjavi odustanak bez negativnih posledica, odnosno samo uz pokrivanje troškova vraćanja/transporta primljene robe. Ukoliko kupac ima primedbu na kvalitet, u zakonskom roku od 14 dana može da zameni kupljeni artikal za drugi ili da traži povraćaj novca za arikal koji se reklamira (sporni artikal treba da pošalje nazad Prodavcu).

Kompanija će u tom slučaju bez odlaganja izvršiti povraćaj uplata koje je primila od Kupca najkasnije u roku od 14 dana od dana prijema vraćene robe.

U slučaju vraćanja robe i povraćaja sredstava Kupcu koji je prethodno platio nekom od platnih kartica na Veb Prodavnici, delimično ili u celosti, a bez obzira na razlog vraćanja, Kompanija je u obavezi da povraćaj vrši isključivo preko VISA, EC/MC i Maestro metoda plaćanja, što znači da će banka na zahtev Kompanije obaviti povraćaj sredstava na račun korisnika kartice.

Povraćaj sredstava

Kompanija je u obavezi da na e-commerce prodajnom mestu predoči jasan i detaljan opis povraćaja sredstava i da u slučaju otkaza narudžbine, povraćaj naplaćenih sredstava Korisniku izvrši isključivo preko VISA, EC/MC, Maestro, Amex i Dina metoda plaćanja, odnosno isključivo na račun platne kartice storniranjem originalne transakcije.
Prodajno mesto može koristiti sledeću izjavu: „U slučaju vraćanja robe i povraćaja sredstava kupcu koji je prethodno platio nekom od platnih kartica, delimično ili u celosti, a bez obzira na razlog vraćanja, [upisati IME_PRODAJNOG_MESTA] je u obavezi da povraćaj vrši isključivo preko VISA, EC/MC, Maestro, Amex i Dina metoda plaćanja, što znači da će banka na zahtev prodavca obaviti povraćaj sredstava na račun korisnika kartice“.

Zakonska i kontraktualna odgovornost

Zaštita poverljivih podataka o transakciji

Prilikom unošenja podataka o platnoj kartici, poverljive informacija se prenose putem javne mreže u zaštićenoj (kriptovanoj) formi upotrebom SSL protokola i PKI sistema, kao trenutno najsavremenije kriptografske tehnologije. Sigurnost podataka prilikom kupovine, garantuje procesor platnih kartica, Banca Intesa ad Beograd, pa se tako kompletni proces naplate obavlja na stranicama banke. Niti jednog trenutka podaci o platnoj kartici nisu dostupni Veb Prodavnici.

Zaštita privatnosti korisnika

Kompanija se obavezuje da će čuvati privatnost svih svojih Kupaca. Kompanija prikuplja samo neophodne, osnovne podatke o Kupcima i podatke neophodne za poslovanje i informisanje Kupaca u skladu sa dobrim poslovnim običajima i u cilju pružanja kvalitetne usluge. Kupci imaju mogućnost izbora uključujući mogućnost odluke da li žele ili ne da se izbrišu sa mailing lista koje se koriste za marketinške kampanje. Svi podaci o Kupcima se strogo čuvaju i dostupni su samo zaposlenima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla. Svi zaposleni Kompanije odgovorni su za poštovanje načela zaštite privatnosti.

Intelektualna svojina

Svi elementi Veb Prodavnice zaštićeni su autorskim pravima, zaštitnim znakovima ili patentima. Oni su ekskluzivno vlasništvo Kompanije.

Kontakt

Ako želite da kontaktirate Kompaniju, služba za odnose sa Kupcima je na raspolaganju putem e-pošte info@biodom.rs ili telefona 069 628 268 i na kontakt informacije koje se nalaze na stranici kontakta Veb Prodavnice.