Otkrijte zašto je lan tako fantastičan za spavanje

Otkrijte zašto je lan tako fantastičan za spavanje

/ Prezentacija proizvoda/ Otkrijte zašto je lan tako fantastičan za spavanje

Prezentacija proizvoda - 27/10/2019

Lan je drevno vlakno koje se uveliko koristilo pre nego što su ga pretekli pamuk i sintetička vlakna. Danas, lan pravi fantastičan povratak kao luksuzno i ekološko vlakno. Prošli su dani grubih lanenih posteljina naših baka. Sveža leti i topla zimi, lanena posteljina pruža neuporedivu udobnost spavanja.

Lan je drevna, plemenita i ekološka tkanina

Lan je izdržljivo prirodno vlakno, dobijeno iz biljke lana. Njegova istorija je blisko povezana sa ljudskom. Pronađeni su fragmenti lanenih vlakana koji datiraju 40.000 godina pne. Uzgoj lana zahteva malo azota i minimalno fitosanitarnog tretmana. Ne postoji lan koji je GMO. Lan, čak i neorganski, je ekološki usev. Da bi se od biljke lana napravilo predivo, potrebni procesi su prirodni (sušenje), a zatim mehanički (močenje). Uzgoj lana, kao i njegova transformacija, su malo zahtevni po pitanju utroška vode i energije.

Izbor porekla

Evropa, posebno Francuska i Belgija, prvi su proizvođači lana na svetu. Nažalost, nemaju više predionica. Poslednje u Evropi se nalaze u Poljskoj i Mađarskoj. Belorusija je drugi najveći proizvođač lana na svetu i treći najveći proizvođač prediva od lana. Održali su predenje i tkanje u istorijskoj kompaniji koja proizvodi čiste lanene tkanine visokog kvaliteta. Laneni proizvodi brenda Revolana, koje možete naći na Biodomu, napravljeni su od tkanine iz Belorusije. Inače, laneno platno se uglavnom proizvodi u Kini.

Lan naspram pamuka

Laneno vlakno se dobija iz sredine biljke. Prirodno je deblje od pamučnih vlakana. Čista lanena tkanina ima broj niti po cm2 obično između 30 i 60, što bi se smatralo niskim za pamučnu tkaninu. Međutim, čak i sa nižim brojem niti, lanena tkanina nudi vrhunski kvalitet koji traje tokom vremena. Uzastopno pranje čini lanenu posteljinu mekšom i boljom.

Svež ili topao kontakt, ugodan u bilo koje doba

U hladnoj sezoni, lanena posteljina daje topli dodir čak i u nezagrejanoj sobi (veoma drugačiji od dodira hladnog pamuka). U letnjoj sezoni ostaje sveža i ugodna. Zapravo, lanena posteljina je idealna u bilo kojoj sezoni.

Vrhunska tkanina

Lanena posteljina iz ponude na Biodomu tkana je od finog prediva koje nudi mekan dodir. Hipoalergenska, daje osećaj ugodnosti. Njena tekstura omogućava da vazduh cirkuliše, apsorbuje vlagu i brzo se suši. To je zdrav materijal koji, kada se jednom proba, ubrzo postaje nezaobilazan.

Oprani lan zbog jednostavnosti

Lanena posteljina se obično skupi za 5 do 7% pri prvom pranju i postaje mnogo mekša. Iz ovog razloga, vrlo često je u ponudi prethodno oprana posteljina (kao i na Biodomu). Šivenje se planira sa većim dimenzijama, tako da konačna veličina, kad se posteljina opere, bude ona koja se očekuje. Osim toga posteljina se omekšava pri prvom pranju, a još više pri svakom narednom pranju.

Na taj način možemo isporučiti proizvod odgovarajuće veličine, koji se ne skuplja, koji je spreman da dođe do Vašeg kreveta i koji će vremenom postati mekši. Ostaće, međutim, neuništiv, izuzetno otporan i bez deformisanja.

Održavanje

Lanena posteljina se može prati u mašini na 60°C i može se sušiti u sušaču odabirom programa tipa „spremno za peglanje“ koji ostavlja vlakno još malo vlažnim. Sušenje na jakoj temperaturi oštećuje laneno vlakno. Ako je moguće, sušenje na otvorenom je bolje jer je brzo i izbegava gužvanje. Naravno, moguće je peglati posteljinu, ali prednost ovog vlakna je da je posteljina veoma elegantna čak i bez peglanja. Blago zgužvana posteljina daje izgled autentičnosti i jednostavnosti koji može imati najbolji efekat.

Obojenu lanenu posteljinu mnogo je bolje redovno prati na 40°C kako bi se sačuvala boja.