Otkrijte Srbiju : Manastir Ćelije

Otkrijte Srbiju : Manastir Ćelije

/ Razno/ Otkrijte Srbiju : Manastir Ćelije

Razno - 21/05/2021

Pokrećemo seriju članaka o lepotama Srbije. Među njima, brojni manastiri predstavljaju neverovatno nacionalno blago za Srbiju. U ovom članku posećujemo manastir Ćelije, prelepi skriveni dragulj, ugnežđen na brdima južno od Valjeva.

Glavni ulaz manastira Ćelije u svoj svojoj raskoši.
Glavni ulaz manastira Ćelije u svoj svojoj raskoši.

Manastir Ćelije, posvećen svetome velikomučeniku Georgiju, je ženski manastir koji pripada Eparhiji valjevskoj Srpske pravoslavne crkve. Nalazi se na 6km jugozapadno od Valjeva, na levoj obali reke Gradac.


U brdovitom je predelu, a gusto raspoređene šume i kamenito tlo, kao prirodno zaštitna okolina, skrivaju manastir koji se ne vidi sve dok se ne počne silaziti u kotlinu u kojoj se nalazi.

Detalji manastira Ćelije.

Prošlost manastira Ćelije veoma je tajnovita. Najverovatnije je nastao u drugoj polovini XIV ili početkom XV veka. Pretpostavlja se da je Manastir Ćelije dobio ime po tome što je prvobitna manastirska crkva bila mala kao „kelija“, a možda i po monaškim ćelijama koje su se nalazile u pećinama okolnih stena. Prema predanju ovaj manastir je dva puta rušen i treći put obnovljen.

Veličanstvena i mirna bašta manastira Ćelije.

Svakako je vredan posete ako prolazite pored tog kraja. I moguće je po lepom vremenu uživati u prirodi uz reku Gradac.

Strana manastira sa zvonima na desnoj strani.
Strana manastira sa zvonima na desnoj strani.

Fotografije: Lionel Mestre (Sva prava zadržana).