Otkrijte Srbiju : Manastir Uvac

Otkrijte Srbiju : Manastir Uvac

/ Razno/ Otkrijte Srbiju : Manastir Uvac

Razno - 24/05/2021

Manastir Uvac nalazi se duboko u kanjonu reke Uvac. Veoma je udaljen i nije mu lako pristupiti, ali poseta ovom manastiru je neverovatno iskustvo jer su i manastir i okolina očaravajuće lepote. Prema manastiru vodi neasfaltirani put, koji se spušta 500m nizbrdo, sa dosta krivina i dužine oko 4 km. Bolje je sići peške do manastira ili automobilom 4x4.

Pogled na manastir Uvac sa prilaznog puta.
Pogled na manastir Uvac sa prilaznog puta.

Manastir Uvac se nalazi 25 kilometara jugozapadno od Zlatibora na granici opština Čajetina i Priboj u selu Stublo.


U kanjonu je reke Uvac koja predstavlja specijalni rezervat prirode i obiluje prelepim jezerima, pećinama, stoletnim šumama, retkim biljkama i životinjama.

Panorama na kanjonu Uvac. Neasfaltirani put koji silazi prema manastiru Uvac se vidi na desnoj strani slike, a manastir se može videti u centru druge slike.Panorama na kanjonu Uvac. Neasfaltirani put koji silazi prema manastiru Uvac se vidi na desnoj strani slike, a manastir se može videti u centru druge slike.Panorama na kanjonu Uvac. Neasfaltirani put koji silazi prema manastiru Uvac se vidi na desnoj strani slike, a manastir se može videti u centru druge slike.Panorama na kanjonu Uvac. Neasfaltirani put koji silazi prema manastiru Uvac se vidi na desnoj strani slike, a manastir se može videti u centru druge slike.
Panorama na kanjonu Uvac. Neasfaltirani put koji silazi prema manastiru Uvac se vidi na desnoj strani slike, a manastir se može videti u centru druge slike.

Pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture. Izgrađen je u XIII veku kao svojevrsna brana bogumilskoj jeresi i nadirućem islamu. Ovaj srednjovekovni manastir je zadužbina Nemanjića, a podatak iz jedne crkvene knjige iz 1622. godine svedoči da je ovo zdanje posvećeno rođenju Presvete Bogorodice.

Detalji manastira Uvac.

Porušen je u prvim decenijama 18. veka, a zahvaljujući Narodnom muzeju iz Užica, manastir je obnovljen, sagrađeni su i osveštani crkva i konak, a 1999. godine ponovo je stavljen u službu, od kada ima i bratstvo.

Vredi napraviti dnevni izlet sa Zlatibora, posebno za planinare.

Drugi pogled na manastir Uvac.
Drugi pogled na manastir Uvac.

Fotografije: Lionel Mestre (Sva prava zadržana).