Otkrijte Srbiju : Manastir Rujan

Otkrijte Srbiju : Manastir Rujan

/ Razno/ Otkrijte Srbiju : Manastir Rujan

Razno - 22/05/2021

Manastir Rujan nalazi se na vrhu brda sa pogledom na jezero Vrutci. Iz manastira je pogled na jezero prelep, a opšta postavka je spektakularna. Manastir Rujan zapravo je rekonstrukcija nekadašnjeg manastira Rujno, koji su Osmanlije uništile jer je u njemu bila jedna od prvih štamparija na Balkanu. Ruševine su potopljene jezerom Vrutci 1984. godine.

Pogled na manastir Rujan.
Pogled na manastir Rujan.

Manastir Rujan je obnovljeni manastir, izgrađen u XV veku. Pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve. Smešten je u ataru sela Vrutci, na oko 17 km udaljenosti od Užica, pod planinom Ponikve, na reci Đetinji.


Poreklo imena Rujan potiče od biljke ruj, koja raste u dolini reke Đetinje, po kojoj je i čitava oblast dobila ima Rujno. Manastir ima poseban značaj za srpsku kulturu jer je u njemu nastala i radila prva štamparija u Srednjovekovnoj Srbiji.

Detalji kule manastira Rujan

Monah Teodosije je 1536. i 1537. godine štampao čuveno Rujansko Četvorojevanđelje, čiji se jedini potpuni sačuvani primerak nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Pragu, u sastavu Šafarikove zbirke i ima ukupno 300 listova.

Bronzana statua monaha Teodosija.
Bronzana statua monaha Teodosija.

Narodna biblioteka Srbije je posedovala jedan primerak koji je uništen u bombardovanju Beograda 1941. godine, te je samo jedan odlomak (od 92 lista) sačuvan i nalazi se u muzeju Srpske akademije nauka i umetnosti.

Basilika i izgled monastira Rujan.

Ako ste na putu do ili sa Zlatibora ili Tare, ovo je mesto koje vredi posetiti.

Fotografije: Lionel Mestre (Sva prava zadržana).