Otkrijte Srbiju : Manastir Gradac

Otkrijte Srbiju : Manastir Gradac

/ Razno/ Otkrijte Srbiju : Manastir Gradac

Razno - 28/05/2021

Manastir Gradac je još jedan prelepi obnovljeni manastir u bajkovitom prirodnom okruženju. Smešten je na granici prirodnog parka Golija okružen raskošnom vegetacijom i brdima. Poziva vas na pauzu i uživanje u krajoliku. Manastir je od 1277. do 1282. godine gradila Helena Anžujska, supruga kralja Uroša I. Vekovima je bio devastiran i napušten da bi konačno bio obnovljen tokom 1963–1975.

Pogled na manastir Gradac.
Pogled na manastir Gradac.

Manastir Gradac predstavlja ktitorsku zadužbinu kraljice Jelene, izgrađen od 1277. do 1282. godine, za vreme vladavine njenog sina kralja Dragutina. Smešten je u Centralnoj Srbiji, na obroncima planine Golije.


Naziv mesta Gradac postojao je i pre osnivanja manastira. Verovatno da je taj naziv bio povezan sa vizantijskim utvrđenjem iz VI veka, koje se nalazilo na uzvišenju iznad manastira i u čijem podnožju je bila crkva. Temelji ove male ranohrišćanske crkve sačuvani su do danas ispred Bogorodičine crkve u Gradcu.

Views on Gradac monastery

Manastir je za vreme turske vladavine uglavnom bio bez monaha a zatim i bez krovnog pokrivača na crkvi koji je odnet. Tokom 1963—1975. godine izvršena je potpuna rekonstrukcija glavne crkve, unutrašnjost hrama je bila u velikoj meri sačuvana. Od 1982. godine je počela izgradnja konaka i manastir je ponovo oživeo. Manastir danas predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Vrt i izvor oko manastira Gradac.

Vredi se zaustaviti ako putujete u blizini.

Manastir Gradac u svojoj raskoši.
Manastir Gradac u svojoj raskoši.

Fotografije: Lionel Mestre (Svq prqvq zadržana).